Logo
BLOG

Riblji, goveđi, pileći ili svinjski – Koji kolagen izabrati?

Bez obzira koji kolagen se koristi, sve vrste deluju blagotvorno na ljudsko telo. Za svaki tip se mogu navesti benefiti i ono na šta treba obratiti pažnju ukoliko je veganska ishrana u pitanju ili je vreme posta. Tako je moguće odabrati kolagen na osnovu opšteg stanja organizma.

Bez obzira koji kolagen se koristi, sve vrste deluju blagotvorno na ljudsko telo. Za svaki tip se mogu navesti benefiti i ono na šta treba obratiti pažnju ukoliko je veganska ishrana u pitanju ili je vreme posta. Tako je moguće odabrati kolagen na osnovu opšteg stanja organizma.

 

Riblji kolagen: Za svežu kožu i vitalnost

 

Riblji kolagen koji se danas proizvodi potiče od dve vrste riba. Uglavnom su to zubatac ili bakalara. Najviše se za potrebe ribljeg kolagena koriste krljušti i koža ovih riba. 

 

Zato kada je na ambalažama ribljeg kolagena uočljiv naziv “hidrolizovani” kolagen, to znači da je prošao proces hidrolize. Ovo je postupak prilikom kojeg se uklanja protein kolagena i deli se na manje jedinice proteina. Takve jedinice se nazivaju kolagenski peptidi. Upravo peptidi ribljeg kolagena omogućuju lako rastvaranje u hladnim i vrućim napicima. 

 

Riblji kolagen se ne smatra potpunim proteinom jer sadrži osam od devet esencijalnih aminokiselina. Takođe, sadrži kolagen tipa I i II što pozitivno utiče na vitalnost. Konkretno, kolagen tipa I se nalazi svuda u telu sa izuzetkom hrskavica, a najviše je koncentrisan u ligamentima, tetivama, kostima, koži, kosi, sluznici creva i noktima. U hrskavicama se uglavnom nalazi tip II. 

 

Goveđi kolagen: Za snagu i regeneraciju

 

Goveđi kolagen je prirodni protein koji se nalazi u vezivnom tkivu, kostima, hrskavicama i koži krava. Smanjenje kolagena tipa I i III, koji su najzastupljeniji u ovoj vrsti kolagena, dešava se prirodno u ljudskom organizmu. Preciznije, sa porastom broja godina smanjuje se nivo kolagena. Na taj način, podstiče se pojava prvih bora, koža postaje suva i/ili isušena, takođe, gubi elastičnost i sjaj. 

 

Kolagen goveđeg porekla, samo ukoliko je potpuno prirodan, ima najveću sposobnost da poveže ili lepi ćelije unutar ljudskog organizma, pa na taj način pospešuje regenerisanju svih tkiva i organa. Takođe, čini ih jačim i otpornijim na spoljašnje faktore ili one koje sami odabiramo i unosimo u telo. Ovo je odnosi upravo na brzu i jako začinjenu hranu.

 

Takođe, rigorozne dijete, visok nivo stresa, kao i osetljivost na određene namirnice mogu dovesti do oštećenja tkiva koja oblažu creva, pa je ovaj fenomen u medicini poznat i kao „curenja creva“. Kada imate curenje creva, čestice rafinisane i prerađene hrane ulaze u krvotok pa na taj način podstiču upale. Isto tako povećavaju rizik od autoimunih bolesti. 

 

S obzirom na to da je goveđi kolagen komponenta vezivnog tkiva i sluznice creva, njegovom redovnom primenom je moguće delovati preventivno ili u potpunosti zaustaviti neprijatnost kakva je curenje creva.

 

Najzastupljenija aminokiselina u goveđem kolagenu je glicin. Pored toga što podržava snagu mišića, deluje na miran i lak san. Uz sve navedeno, dokazano je da goveđi kolagen najviše od svih vrsta utiče na rast i obnovu kose, kože, noktiju. To se dešava zbog prisutnih 97% čestica koje pospešuju stvaranje keratina – glavnog proteina za jačanje i obnovu kose.

 

Pileći kolagen: Za zdrave kosti i gustinu kože

 

Činjenica je da su pileći i svinjski kolagen najmanje ispitane vrste kolagena na tržištu. Ipak, peptidi pilećeg kolagena mogu pospešiti zdravlje kostiju i uticati na gustinu kože, samo ukoliko njihovo poreklo nije sa hibridnih farmi.

 

Nije tajna da se velika količina kolagena oslobađa u supama i/ili čorbama u kojima su se kuvale pileće kosti, pa je ovo možda i najbolji domaći recept. Međutim, imajte na umu da je ovde potrebno kuvanje i do 12 časova.

 

Dakle, ovde je veoma važno ispitati poreklo sirovina. To nije slučaj samo sa ove dve vrste kolagena, već je to stvar koja važi za sve dostupne suplemente na tržištu. 

 

Svinjski kolagen: Za fleksibilnost i stabilnost

 

Iako su južnokorejski naučnici otkrili da svinjski kolagen doprinosi rastu kostiju, ovaj eksperiment je prevashodno sproveden na kostima miševa. Tu se pokazalo da peptidska jedinjenja svinjskog kolagena doprinose njihovom bržem razvoju i boljoj stabilnosti u odnosu na grupu miševa koja nije bila deo eksperimenta. 

 

Kako je situacija slična prethodnom primerom, tako se i ovde za najbolje rezultate kod ljudi predlaže isti postupak – prokuvavanje kostiju u supama ili čorbama. Naravno, samo je potrebna primena svinjskih, umesto pilećih kostiju i dugo kuvanje.

 

Kako odabrati pravi kolagen za sebe?

 

Veoma jednostavno. Ovde se predlaže jedan, zaista školski primer. Nedostatke ili slabosti sa kojima se u ovom trenutku ili duži period ljudi suočavaju, najbolje je zapisati na papir i uvideti koji kolagen je neophodan kako bi se organizam oporavio. Tako se najlakše vrši selekcija kada je odabir pravog kolagena u pitanju. 

 

Različiti kolageni nude različite benefite. Svaki od pobrojanih vrsta ima određenu količinu peptida koji pozitivno utiču na ljudski organizam. 

 

Jedina razlika, možda i najvažnija, jeste nivo ispitanosti svakog od njih. Američka nacionalna biblioteka izdala je na PubMed sajtu studiju u kojoj su testirane mlade žene, u proseku 35 godina starosti. Tu je pokazano u kojoj meri je kolagen goveđeg porekla uticao na njihovo opšte zdravlje, prevashodno stanje kože. Nakon nekoliko meseci suva koža postala je hidrirana, a hiperpigmentacije na licu su se povukle za oko 60%. Slična je bila situacija i sa povlačenjem ekcema na koži.

Nazad na blog
Impression
Impression
ID CHECKvisa secure
banca intesa logo
mastermaestrodinavisaamerican express

© All rights reserved, Crux Pure