Ukus kolagena najpreciznije može otkriti da li je zaista reč o potpuno prirodnom i čistom suplementu. Ovde je slična situacija kao sa degustatorima vina koji na osnovu boje, mirisa, bistrine i ukusa vrše procenu.
Ukus kolagena najpreciznije može otkriti da li je zaista reč o potpuno prirodnom i čistom suplementu. Ovde je slična situacija kao sa degustatorima vina koji na osnovu boje, mirisa, bistrine i ukusa vrše procenu.
Ipak, nije neophodno biti profesionalac u spoznaji niti imati prethodna iskustva. Ukus kolagena može varirati u odnosu na proizvođače, nivo prerađenosti i željeni cilj.
Kolagen je strukturalni protein bez ukusa tako da ga je teško definisati. U najčistijem obliku on je gotovo potpuno neutralan, sa primesama kolagenskih molekula čije poreklo se nalazi u dijetskom dodatku ishrani. Dakle, goveđi kolagen će najverovatnije minimalno podsećati na goveđe meso, riblji na riblje, pileći na pileće i tako dalje. Uprkos tome, svaki ukus kolagena, bez obzira na to koja je vrsta u pitanju, moguće je potpuno neutralisati na lak i jednostavan način.
Naravno, ovo ne važi za suplemente koji sadrže dodatke. Oni su obično u vidu šećera, zaslađivača ili skrivenih, alkoholnih koji imaju gotovo istu funkciju kao i obični, beli šećeri. Zahvaljujući njima i uz dodate arome, ukusi na tržištu mogu biti najrazličitiji.
Kako bi ukus kolagena bio lepši, a sve blagodeti ovog proteina sačuvane, najbolje je pomešati ga sa nezaslađenim, hladno ceđenim sokovima. Pored toga, moguća je kombinacija sa čajevima i domaćom, crnom kafom.
Mnogo ljudi neutrališe kolagen u ovsenim kašama, ali i slanim obrocima koje najčešće pripremaju za doručak.
Ukus kolagena je moguće u potpunosti neutralisati kada se kombinuje sa hranom. Iako je ovakvo mešanje potpuno prihvatljivo, savetuje se slabije korišćenje jakih ili pojačanih začina kao što su so, biber, mlevena paprika, kukurma i slično. Najbolja opcija jeste krupna morska so ili himalajska. Ovo se odnosi na slana jela.
Sa druge strane, ukoliko se kolagen meša sa slatkim obrokom kao što su kaše sa žitaricama ili druge poslastice, bitno je da ne budu dodatno zaslađene. Pod ovim se podrazumeva izbegavanje slatkih, biljnih sirupa, alternativnih zaslađivača i svega što potencijano može sadržati šećere u sebi.
Kolagen se može dodati u svakodnevne obroke, bez obzira da li je reč o doručku, ručku, večeri ili užinama. Ne postoji hrana koja smanjuje dejstvo kolagena ukoliko je on potpuno prečišćen i prirodan.
Ovo se odnosi na sve, osim na prerađene proizvode sa rafinisanim šećerima. Kolagen odlično ide uz kajganu, čorbasta jela, supe, voćne obroke i obroke koji obiluju žitaricama. Veoma važno jeste obratiti pažnju na temperaturu, odnosno, zagrejanost jela. Iako se kombinovanjem ukus kolagena neutrališe u potpunosti, bitno je sačuvati sve njegove dobre osobine. Iz tog razloga, preporučuje se mlaka tečnost, ni previše zagrejana ni hladna.
Smoothie je odličan napitak za uspešno započet dan i jedan od najčešćih neutralizatora kojima se ukus kolagena u potpunosti sakriva. On potencijalno sadrži veliki broj vlakana koji se inače nalaze u prosečnom dnevnom obroku. Tako se može reći da smoothie u potpunosti zamenjuje jedan celovit obrok.
Bitna stvar kod ovog napitka jeste adekvatna kombinacija namirnica. Idealno bi bilo mešati voće, povrće i koštunjičave, sirove proizvode. Ovakvom miksanju je moguće dodati biljno mleko, jogurt, kefir i kašiku meda ukoliko je neophodno pojačati ukus.
Tako napravljen smoothie obezbeđuje dovoljno vitamina, minerala, vlakana i antioksidanata.
Odličan predlog za lepši ukus kolagena jeste i tradicionalno jelo u obliku čorbe ili pomešano sa ugljenim-hidratima, a to je svakako grašak. On je jedna od najpoznatijih biljaka iz porodice mahunarki i uzgaja se kao kultura za ljudsku ishranu širom sveta.
Grašak je izvor proteina, vlakana i vitamina. U njemu su najviše koncentrisani C i K vitamini i minerali kao što su kalijum, gvožđe i magnezijum. Budući da grašak poseduje sposobnost zadržavanja azota u zemljištu, pripremljen dalje u obliku čorbe sadrži izuzetno malo masti.
On doprinosi snižavanju nivoa holesterola u krvi, podržava zdravlje srca i zahvaljujući ogromnoj količini vlakana redukuje telesnu masu. Pored toga, uz pomoć antioksidanata sprečava cirkulaciju slobodnih radikala u organizmu.
Zbog već prisutnih proteina u grašku, njegovo mešanje sa kolagenom daje odlične rezultate i kada je neutralizovanje ukusa u pitanju.
Ukus kolagena varira u odnosu na samu vrstu koja se koristi. Naravno, potpuno prirodan kolagen koji u sebi ne sadrži dodatke, gluten i pojačivače ukusa sadržaće minimalne premise sopstvenog porekla. Takav ukus je gotovo neutralan.
Ukoliko postoji potreba da se u potpunosti izbegne ukus kolagena, postoje razne zdrave alternative. Njih obično ljudi širom sveta koriste u svakodnevnim rutinama.
Prednost ovakvog dijetskog suplementa kakav je kolagen jeste mogućnost mešanja sa raznim jelima i u različitim vrstama tečnosti. Bez obzira da li je kolagen koji se koristi u praškastom obliku ili je tečan, odnosno, u kapsuli, moguće ga je kombinovati na milion načina.
Važno je pomenuti da se neutralan ukus odnosi samo na prirodne suplemente koji ne sadrže zamene za šećere niti zaslađivače. Pored toga što šećer smanjuje nivo kolagena u organizmu, on čini da rezultati dođu veoma sporo ili se nikada ne ispolje.
Kombinacija kolagena sa slatkim i slanim jelima je odličan izbor ukoliko postoji želja da se promeni standardo korišćenje. Ovde se misli na konzumaciju kolagena uz mlaku vodu, limunadu ili čaj.
Ovde postoje samo dva jednostavna pravila na koja treba obratiti pažnju svaki put kada se ukus kolagena sjedini sa omiljenim obrokom. To su temperatura ili zagrejanost jela i začini. Najpoželjnije bi bilo da hrana ne bude previše vruća, kao ni hladna. Isto tako, važno je da ne bude previše začinjena.
Na taj način je moguće očuvati sve dobre osobine kolagena koji je zadužen za zdravlje tkiva, kostiju, kose, noktiju, kože, tetiva. Svakako će maštovitim i zdravim izborima u ishrani ili pićima biti u potpunosti neutralizovan i njegov ukus.
Bio Solutions DOO
Branka Bajića 9J
21000 Novi Sad
MB: 21797839
PIB: 113079674
069 51 57 530
© All rights reserved, Crux Pure