Sa godinama, prirodna proizvodnja antioksidansa u telu može se smanjiti, dok se proizvodnja slobodnih radikala može povećati. Zato je važno početi na vreme sa zdravom ishranom!
Antioksidansi su materije koje štite telo od oštećenja. Ta oštećenja su najčešće uzrokovana slobodnim radikalima.
Iz tog razloga, bitno je znati na koji način deluje sama odbrana, kako antioksidansi neutrališu nastalu štetu, ali i u kojoj hrani se ove materije prirodno nalaze.
Takođe je važno istaći koji su najmoćniji antioksidansi koji deluju kao najvažnija preventiva.
Antioksidansi mogu podržati normalno funkcioniranje imunološkog sistema i pomoći kada je apsorbcija kolagena u pitanju. Oni tako pomažu telu u borbi protiv infekcija i bolesti, odnosno, slobodnih radikala.
Slobodni radikali su upravo nestabilni molekuli koji mogu uzrokovati oksidativni stres u telu, što može dovesti do oštećenja ćelija i tkiva.
Takav oksidativni stres povezan je sa razvojem različitih bolesti, uključujući srčane bolesti, neurodegenerativne bolesti, rak i starenje.
Poznato je da telo ima prirodne mehanizme za neutralizaciju slobodnih radikala pomoću antioksidansa.
Međutim, kada je proizvodnja slobodnih radikala prevelika ili kada je unos antioksidansa nedovoljan, može doći do prekomernog oksidativnog stresa.
To dalje može dovesti do oštećenja delova tkiva pa tako i povećati rizik od razvoja različitih bolesti.
Takođe, sve češće se nedostatak antioksidansa odražava na celokupno stanje i izgled kože, bez obzira na njene tipove.
Antioksidansi deluju tako što neutrališu slobodne radikale, čime sprečavaju njihov štetni uticaj na ćelije i tkiva.
Kako je već pomenuto, oni mogu pomoći u očuvanju zdravlja i prevenciji bolesti.
Antioksidansi deluju tako što doniraju elektrone slobodnim radikalima, čime ih neutralizuju i sprčavaju dalja oštećenje ćelija.
Tako direktno obustavljaju i širenje štetnih materija.
Neke vrste antioksidansa imaju protivupalna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju upale u telu.
Hronična upala povezana je sa razvojem različitih bolesti, pa pozitivno delovanje ovih materija može imati učinak na celokupno zdravlje organizma.
Najmoćniji antioksidansi u borbi protiv oksidativnog stresa su oni koji imaju visoku sposobnost neutralizacije slobodnih radikala.
Ovo bi značilo da takvi antioksidansi utiču i na održavanja stabilnosti ćelija i tkiva.
Glutation je najvažniji antioksidans u telu. Nalazi se u svim čelijama i učestvuje u neutralizaciji slobodnih radikala, detoksikaciji toksina i podržavanju imunološke funkcije.
Likopen je karotenoid koji daje crvenu boju paradajzu, lubenici i drugom crvenom voću i povrću. Poznat je po svojoj snažnoj antioksidativnoj aktivnosti i zaštiti od oksidativnog stresa.
Selen je esencijalni mineral koji je ključan za funkciju antioksidativnih enzima u telu, poput glutation peroksidaze.
Deluje snažno kada je neutralizacija slobodnih radikala i održavanje zdravlja ćelija u pitanju.
Prirodni izvori antioksidansa mogu se naći u raznovrsnoj hrani. Tu spadaju voće, povrće, orašasti plodovi, semenke, mahunarke, celovite žitarice i začini.
Bobičasto voće obiluje ovim blagodetima. Borovnice, maline, jagode, kupine i brusnice bogate su antioksidansima i imaju visok nivo vitamina C.
Tamno zeleno lisnato povrće je još jedan odličan primer. Spanać, kelj, blitva i zelena salata sadrže antioksidanse poput vitamina C, vitamina E, beta-karotena i luteina.
Narandžasto i žuto voće i povrće takođe su prirodni izvori. Šargarepa, bundeva, slatki krompir, mango, marelice i dinja bogati su beta-karotenom, vitaminom C i drugim antioksidansima.
Crna čokolada sadrži visok nivo antioksidansa poput flavonoida, koji mogu pomoći u zaštiti srca, smanjenju krvnog pritiska i poboljšanju cirkulacije.
Pored toga, kurkuma, đumbir, cimet, origano, bosiljak i paprika bogati su antioksidansima i mogu se koristiti kao dodaci jelima radi poboljšanja ukusa i zdravstvenih koristi.
Vitamin C ili askorbinska kiselina, snažan je antioksidans koji pomaže u neutralizaciji slobodnih radikala, štiti ćelije od oksidativnog stresa i podržava imunološki sistem. Ništa manje značajan nije vitamin E.
To je još jedan u nizu snažan antioksidans koji štiti ćelije i tkiva koja sačinjavaju. On deluje uglavnom u lipidnom delu ćelijskih membrana, sprečavajući oksidaciju lipida ili masti.
Beta-karoten je provitamin A, koji se pretvara u vitamin A u telu. On deluje kao antioksidans neutrališući slobodne radikale i štiteći ćelije od oksidativnog stresa.
Takođe pomaže u održavanju zdravlja kože i očiju.
Većina ljudi može dobiti dovoljno antioksidansa iz uravnotežene ishrane koja obiluje voćem, povrćem, orašastim plodovima, semenkama i celim žitaricama.
Međutim, postoje situacije ili uslovi kada se može razmotriti dodatna suplementacija.
Ako se ishrana uglavnom svodi na prerađene namirnice ili obroke osiromašene voćem i povrćem, to može biti znak za nedovoljan unos zdravih materija.
U takvim slučajevima, dodatna suplementacija antioksidantima može biti korisna za nadoknadu nedostatka.
Osobe koje su izložene većem stresu, bilo fizičkom ili emocionalnom, ili imaju jake fizičke aktivnosti, mogu imati povećane potrebe za antioksidansima. Ovde se ubrajaju i ljudi koji puše i redovno konzumiraju alkohol.
Fitonutrijenti su biološki aktivne materije koje se prirodno nalaze u biljkama. Takođe, imaju pozitivne učinke i na ljudsko zdravlje.
Mnogi fitonutrijenti imaju i antioksidativna svojstva, što znači da pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala. Pored toga, deluju i na smanjenje oksidativnog stresa u telu.
Fenolne kiseline su još jedna velika grupa jedinjenja i nalaze se najviše u hrani biljnog porekla, odnosno u voću, povrću, žitaricama i biljnim čajevima.
Ove kiseline imaju snažna antioksidativna svojstva i povezane su sa brojnim zdravstvenim koristima, uključujući zaštitu od hroničnih bolesti.
Kvercetin je flavonoid koji se nalazi u crvenom luku, jabukama, grožđu i brojnim biljkama. Poznat je po svojim snažnim protivupalnim i antikancerogenim dejstvima.
Kurkumin je materija koja se nalazi u kurkumi, začinu poznatom po žutoj boji. Ima snažna antigljivična delovanja, pa se zato povezuje sa različitim zdravstvenim koristima.
Smatra se da smanjuje rizik od bolesti srca, neurodegenerativnih bolesti i raka.
Ovi i drugi fitonutrijenti mogu se dobiti iz pomenute raznovrsne ishrane.
Uključenje širokog spektra pobrojanih namirnica u svakodnevna jela može pružiti mnogo antioksidansa i drugih korisnih fitonutrijenata koji podržavaju zdravlje i prevenciju bolesti.
Slobodni radikali mogu uzrokovati oksidativno oštećenje u telu, dok antioksidansi deluju kao odbrana protiv tog oštećenja neutrališući slobodne radikale.
Održavanje ravnoteže između antioksidansa i slobodnih radikala ključno je za očuvanje zdravlja i prevenciju bolesti.
To se može postići uravnoteženom ishranom bogatom antioksidansima. Pored toga, važna je i redovna fizička aktivnost, upotreba čistog kolagena kao i smanjeno izlaganja štetnim spoljnim faktorima.
Sa godinama, prirodna proizvodnja antioksidansa u telu može se smanjiti, dok se proizvodnja slobodnih radikala može povećati.
Starenje je povezano sa povećanim oksidativnim stresom, pa starije osobe mogu imati koristi od dodatne, prirodne suplementacije.
Bio Solutions DOO
Branka Bajića 9J
21000 Novi Sad
MB: 21797839
PIB: 113079674
069 51 57 530
© All rights reserved, Crux Pure